Dator, surfplatta eller mobiltelefon för att använda internet?

Vad ska man egentligen använda idag? Räcker det med att köpa en mobiltelefon eller en surfplatta för att använda internet idag? Kan man sköta det mest visa dem?
Här kommer till tips och köpråd när det gäller dagens nya teknik. Hur du kan använda det för att läsa nyheter, publicera nyheter osv på internet.

Sufplattans intåg i det svenska samhället

Redan 2010 blev surfplattan uppmärksammad som en trendig pryl som växte sig stor i Sverige. Då blev den årets julklapp och fick på så sätt en extra boost. Idag då? Nästan 5 år senare, hur bra är den idag? Faktiskt har det gått framåt. I början när de kom så dominerade Apple marknaden med sin iPad, den var så bra helt enkelt. Inge lyckades skapa en lika bra produkt men på senare år har surfplattorna blivit både bättre och billigare. Ett företag som har lyckats matcha Apples iPad är Samsung med sina olika alternativ som är bra och prisvärda.

Idag kan du faktiskt klara dig med en surfplatta om du inte behöver vanliga datorprogram i din vardag. Nästan allt finns till surfplattorna nu fast i begränsade versioner på grund av plattornas kapacitet. De saknar den riktiga datorns hårdvara. Men du kan surfa på internet, betala räkningar osv via din surfplatta. Läs tidningar osv via den och lägg in din e-post så är allt klart. Behöver man inte mer räcker en surfplatta gott och väl. Det kan krävas en dator för att få sitt BankID på surfplattan men i de flesta fall kan banken hjälpa dig med installationen.

En surfplatta har vanligtvis en skärm som är omkring 8 – 10 ”.

Mobiltelefonen – En minidator i fickan

Surfplattan föddes faktiskt från den moderna mobiltelefonen. Apple lanserade iPhone 2007 och kom tre år senare ut med iPad 2010. Det var en efterfrågan av en större touchskärm. Mobiltelefon idag kan vara mycket kraftfullare än en vanlig surfplatta och den klarar av det mesta. Den är surfplattan i miniformat. Klarar du dig med skärmens storlek, ungefär 5” ja då är de bara att köra på med den. Men att endast använda en mobiltelefon är inget vi rekommenderar. För att ta del av innehållet på internet så vill man oftast ha en större skärmstorlek att titta på.

Dator – För den kräsne

Är du i behov av att spela krävande spel, använda speciella datorprogram så är en vanlig dator det självklara valet för dig. Allt finns inte till surfplattorna eller mobiltelefonerna och då kan man inte kompromissa. Sedan har den bärbara datorn utvecklas den senaste tiden och idag får man en ”duglig” laptop för ca: 3000-4000 kr. Den är inte anpassad för tyngre applikationer men den räcker i de flesta hem.

Förut vad man tvungen att äga ett ”datorbord” som skulle hålla en stor burk med en skärm plus många sladdar som slingrade sig på golvet. Idag slänger många ut sina dedikerade platser och köper en bärbar dator i stället. Man frigör mycket plats och datorerna kostar inte lika mycket idag som de gjorde förut.