Swish-liga utnyttjade den populära banktjänsten

Swish och internetbanktjänsterna som har blivit mer tillgängliga för oss i Sverige men det har också medfört att fler bedragare utnyttjar dem till att lura till sig pengar från oskyldiga offer.

Bilden är en skärmdump från getswish.se
Bilden är en skärmdump från getswish.se

Har man Swish installerat på sin telefon så kan man när som helst och var som helst utföra överföringar till alla som också har sin telefon kopplat till tjänsten. Detta hände en man på Gotland under sommaren 2015, två män kom fram till honom och frågade om han hade kontanter men när han svarade nej blev han nerslagen av duon. Då tvingade de honom att föra över pengar som fanns på hans konto genom appen Swish vilket de lyckades med, men summan de kom över uppgift bara i 80 kr.

Helt smart var det ju inte eftersom alla som har ett Swish-konto måste registrera sig hos sin bank, där man också har sina personliga uppgifter. Så det tog inte allt länge innan polisen kunde ringa in en gärningsman eftersom man hade namn och adress.

Swish användes också i en mer sofistikerad kupp mot en kvinna som skulle hyra bostad via annonssidan Blocket. En man som låg inlagd på ett behandlingshem lyckades lägga ut en falsk annons om en bostad som fanns ledig och en kvinna i 25 årsåldern svarade och en kontakt med mannen upprättades. För att få hyra bostaden så var hon tvungen att bli ”godkänd”, detta genom att ge mannen sina person- och bankuppgifter. Detta var en falsk kreditprövning som hon inte klarade och då var kvinnan tvungen att lämna sina föräldrar som borgen för hyresavtalet.

Genom att få tillgång till bank-id från föräldrarnas konto lyckades man flytta drygt en miljon kronor via appen Swish till egna konton. Totalt var det fem personer som var inblandade i kuppen och när pengarna var inne på ett konto var man tvungen att ”tvätta” dem. Pengarna tvättades först när de besöka ett casino (nät- och fysiska lokaler) i Sverige och Danmark, där köpte man spelmarker för en större del av den stulna summan och på så sätt kan man inte spåra dem på samma sätt. Det var andra sätt som användes för att maskera vart pengarna kom från, man köpte bland annat en Rolexklocka för 180 000 kr och flera guldsmycken där summan uppgick till nästan 250 000 kr.

Lyckan för de inblandade blev dock kortvarig då personal på den anstalt några av männen satt på hittade mobiltelefonen som användes vid en husrannsakan. Då startades en polisutredning och i augusti så dömdes hela nio män för inblandningen i denna ”Swish-kupp”.

Lämna inte ut känsliga uppgifter

Swish och digitala bank-id-tjänster är mycket bra och förenklar vår vardag oerhört mycket men som ni ser måste man vara försiktig med att lämna ut det till andra personer, eller man ska inte göra det alls. Känner du dig minsta osäker på hur du ska hantera dina uppgifter så ta kontakt med dig bank eller polisen om du misstänker att du har blivit utsatt för brott.

Lämna aldrig ut något via telefon eller mail. Risken finns att man blir utan ersättning om olyckan skulle vara framme. Lämnar man frivilligt ut sina kortuppgifter, bankuppgifter, bank-id osv så kan man stå utan ersättning eftersom det inte har skett via tvång.